Gå til indhold
Olsenbanden

(Aksel)Olsenbanden

Et borgervidenskabsprojekt
Breve 1013

Om projektet

Kolding Stadsarkiv modtog i 2016 hele Aksel Olsens arkiv. En samling på over 200 arkivkasser der indeholdt alt fra barndomstegninger, billeder, hans undersøgelser af planter til regnskaber fra planteskolen.

I 2018 startede Kolding Stadsarkiv i samarbejde med Københavns Universitet og Geografisk Haves Venner et projekt baseret på borgervidenskabsprincipperne. Siden da har en gruppe af frivillige fra Geografisk Haves venner mødt op hver onsdag i vinterhalvåret og registreret Aksel Olsens samlinger. Her kan du læse mere om Københavns Universitets involvering i projektet.

Læs mere her

Borgervidenskabsprincipper

Borgervidenskab, medborgervidenskab eller citizen science er begreber, der bliver mere og mere brugt inden for områder som kultur, forskning og andet. Det grundlæggende princip i dette er, at private borgere kan hjælpe forskere med at bidrage med indsamling, registrering eller analysering af data.

Aksel Olsenbanden har i de fire år, de har arbejdet med Aksel Olsens samling registreret 12.000 breve, 7.500 kartotekskort og skannet cirka 15.000 kartotekskort. Projektet er under løbende udvikling, og du vil derfor kunne se nyheder og nyt materiale på denne side løbende.

5 E0 A1222
DSC 0493

I tusindvis af planter

Aksel Olsens plantekartotek

I Aksels Olsens plantekartotek har han nøgtern noteret alle de planter, han har arbejdet med. Deres særlige kendetegn, hvor godt de egner sig til haven, deres duft og deres brug. Mange af kortene er forsynet med små, detaljerede tegninger af planten eller dele deraf. Kartoteket har Aksel hovedsageligt inddelt alfabetisk efter planternes latinske navn.

Herunder kan du se alle de tusindvis af kartotekskort, der er skannet af Geografisk Haves Venner.

Kig i kartoteket
37274929402 95ab6a8fe3 o

Aksel Olsens billedsamling

Udover Aksel Olsens tegninger og hans mange breve, indeholder hans arkiv også flere tusinde billeder. De findes både som glasplader, positiver, dias og negativer og afbilleder hans liv og interesser. Fra Aksel Olsen var ung til han blev gammel. Her kan du dykke ned i hans rejse gennem livet. 

Se mere om billedsamlingerne her
AO 0778

Breve fra nær og fjern

Aksel Olsens brevsamling

Aksel Olsens hus på Brændkjærhøj var fyldt med breve. I skabe. I skuffer. På borde. Gemt i bøger. Brevene går helt tilbage til Aksel Olsens barndom og ungdom og helt op til hans sidste tid. Brevene kom fra venner, familie, forretningsforbindelser, missionærer og alle mulige andre mennesker.

Her kan du søge i brevsamlingen, men de fysiske breve skal stadig ses på arkivet. Arkivet og Olsenbanden starter et nyt projekt op omkring brevene i løbet af vinteren, så følg med på siden.

Se mere her