Gå til indhold
Aksel Olsen hero

Aksel Olsen

Koldings grønne søn

  • Aksel Olsen:

    "Et er jeg bleven klar over, og det er, at jeg aldrig vilde kunne blive lykkelig ved at oprette en stor Forretning for at tjene Penge."

Hvis nogen har sat et grønt aftryk på Kolding, er det plantemanden Aksel Olsen. Hans navn blev gennem det meste af det 20. århundrede forbundet med en usædvanlig indsats for havedyrkningen, der gjorde Kolding kendt som gartnerby langt ud over landets grænser. Uden akademisk baggrund kastede han sig over videnskabelige planteforsøg i planteskolen på Christian. 4. Vej og introducerede fjerne, eksotiske planter for små som store haveelskere, ligesom han spillede en vigtig rolle for Koldings grønne byudvikling. 

Privat udfoldede Aksel Olsen sig kunstnerisk og dyrkede desuden i årelange brevvekslinger med venner, kolleger og kunder en åndelig og humanistisk søgen næret af de verdenskrige, han og hans generation gennemlevede. Sidst men ikke mindst skabte han en af Koldings mest besøgte turistattraktioner, Geografisk Have, der i 2018 fyldte hundrede år. Ved hans død i 1982 mistede Kolding sin ’grønne søn’ nummer ét.

Aksel publikation

Aksel Olsen - Koldings grønne søn

I dette uddrag af bogen "IVÆRKSÆTTERNE - Da Kolding blev moderne" kan du læse om planteskoleejeren Aksel Olsen. Aksel Olsen grundlagde blandt andet Geografisk Have.
Gå til publikation
Olsenbanden

(Aksel) Olsenbanden

I efteråret 2018 blev der oprettet et borgervidenskabsprojekt mellem Geografisk Haves Venner, Kolding Stadsarkiv og Københavns Universitet. Siden er en gruppe frivillige fra Geografisk Haves Venner troligt mødt op hver onsdag i vinterhalvåret, hvor de har skannet og registreret Aksel Olsens omfattende samling af materialer. Her kan du både læse om deres arbejde og få indblik i Aksel Olsens samlinger.

Se mere
37274929402 95ab6a8fe3 o

Aksel og Helene Olsens fotos

Samling

Aksel og Helene Olsens fotos

Ægteparret Aksel og Helene Olsen, Brændkjærhøj, dokumenterede deres familieliv, interesser og passion for planter gennem deres billeder.
Udforsk samling
Akvarel

Aksel Olsens akvareller

Som en del af hans studier af planter tegnede Aksel Olsen i hundredvis af planter helt ned til de små detaljer.
Se tegningerne her