Gå til indhold
Oekonomiudvalg 1010

Adgang til arkivalier

Hvornår er noget frit tilgængeligt?

Det er Arkivloven, der fastlægger, hvornår offentligt arkivmateriale er frit tilgængeligt. Det er det som udgangspunkt, når det er 20 år gammelt. Rummer arkivmaterialet oplysninger af rent private forhold, kan du først få adgang, når materialet er 75 år gammelt.

Forside maaske

Lovgivning

I 1889 blev Danmarks første arkivlov vedtaget, men vi skal helt frem til 1992, før der skete en større ændring af Arkivloven, og som danner grundlaget for den aktuelle lovgivning.
Hvilken lovgivning er relevant?
Tekniskudv 1007

Dispensation

Hvis arkivmaterialet endnu ikke er frit tilgængeligt, er det muligt at søge om dispensation for at få adgang. Det er Stadsarkivaren, som har bemyndigelse til at give dispensation. For at få søge om adgang, skal du beskrive dit formål med benyttelsen, og du skal også være konkret med, hvad det er for noget materiale, du ønsker at se.
Søg om adgang her
Byraad1002

Offentlige arkiver

Den gældende arkivlov er fra 2016 med ændringer i 2018 og 2020. Det er Arkivloven som regulerer forholdene vedrørende de offentlige arkivers arbejde.

Lovens bestemmelser om offentlige arkivalier gælder for al virksomhed, der udøves af den offentlige forvaltning. Kolding Stadsarkiv er et offentligt, kommunalt arkiv, der som primær opgave skal indsamle og bevare offentlige arkivalier af hensyn til borgernes retssikkerhed, det offentliges dokumentationsbehov samt af kulturelle og forskningsmæssige grunde.
Arkivloven giver dig mulighed for at se de arkivalier, der er skabt i den offentlige forvaltning og den politiske beslutningsproces i Kolding Kommune. Kolding Kommune har, ifølge Arkivloven, en forpligtelse til at varetage arkivmæssige hensyn.
Byraad1011

Når du søger

Du skal være opmærksom på, at når du søger skal du oplyse et konkret formål med din ansøgning.

Efter du har beskrevet dit formål med din ansøgning, behandler vi din ansøgning. Her kan det forekomme, at vi indhenter oplysninger fra CPR-registret om din relation til den person, sagen omhandler, hvis det drejer sig om en person. Vi laver ikke arkivundersøgelser som en del af sagsbehandlingen, men vil bede dig uddybe din ansøgning med henvisninger til Koldingbasen, hvis de oplysninger, du opgiver i din ansøgning, ikke er fyldestgørende. 

Kolding Stadsarkiv giver som udgangspunkt primært adgang til arkivmateriale til  familiemedlemmer i lige linje til den person, sagen omhandler. Med lige linje menes opstigende: forældre, bedsteforældre, oldeforældre osv. og nedstigende: børn, børnebørn, oldebørn osv. Der kan gælde andre hensyn, hvis der er tale om et forskningsprojekt.

Søger du om adgang til at se materiale, der omhandler nulevende personer, kan du blive bedt om at vedhæfte et samtykke fra vedkommende eller evt. forælder/formynder. Det er din opgave som ansøger at indhente eventuelle samtykker.  

Er du forsker eller studerende, der søger om adgang med henblik på at skrive en afhandling, artikel eller opgave, skal du linke til de konkrete arkivpakker (bestillingsenheder) i Koldingbasen. Du skal også oplyse emne og arbejdstitel og hvordan emnet for dit projekt er afgrænset i tid.

Logobillede vandret color blaa

Koldingbasen

Her kan du søge i de kommunale arkivalier, som er registreret.
Søg i Koldingbasen