Gå til indhold
Olsenbanden

Aksel og Helene Olsens arkiv

Et borgervidenskabsprojekt
Breve 1013

Om projektet

Kolding Stadsarkiv modtog i 2016 hele Aksel og Helene Olsens arkiv. En samling på over 200 arkivæsker der indeholdt alt fra barndomstegninger, billeder, korrespondance og planteroptegnelser til regnskaber fra planteskolen. En aflevering udover de sædvanlige.

I 2018 startede Kolding Stadsarkiv i samarbejde med Københavns Universitet og Geografisk Haves Venner et registreringsprojekt baseret på borgervidenskabsprincipperne, der skulle øge tilgængeligheden og formidlingen af den omfattende samling. Siden 2018 har en gruppe af frivillige fra Geografisk Haves venner mødtes en gang om ugen i vinterhalvåret og registreret Aksel Olsens samlinger. Her kan du læse mere om Københavns Universitets involvering i projektet.

Læs mere her

Borgervidenskabsprincipper

Borgervidenskab, medborgervidenskab eller citizen science er begreber, der bliver mere og mere brugt inden for områder som kultur, forskning og andet. Det grundlæggende princip i dette er, at private borgere kan hjælpe forskere med at bidrage med indsamling, registrering eller analysering af data.

De frivillige fra Geografisk Haves Venner har siden 2018 registreret 12.000 breve, 7.500 kartotekskort og skannet cirka 15.000 kartotekskort. Projektet er under løbende udvikling, og du vil derfor kunne se nyheder og nyt materiale på denne side løbende.

5 E0 A1222
DSC 0493

I tusindvis af planter

Aksel Olsens plantekartotek

I Aksels Olsens plantekartotek har han nøgtern noteret alle de planter, han har arbejdet med. Deres særlige kendetegn, hvor godt de egner sig til haven, deres duft og deres brug. Mange af kortene er forsynet med små, detaljerede tegninger af planten eller dele deraf. Kartoteket har Aksel hovedsageligt inddelt alfabetisk efter planternes latinske navn.

Herunder kan du se alle de tusindvis af kartotekskort, der er skannet af Geografisk Haves Venner.

Kig i kartoteket
37274929402 95ab6a8fe3 o

Aksel og Helene Olsens billedsamling

Udover Aksel Olsens tegninger og de mange breve, indeholder arkivet også flere tusinde billeder. De findes både som glasplader, positiver, dias og negativer og afspejler Aksel og Helene Olsens liv og interesser. Fra en ung Aksel Olsen og Helene Hansen til de begge blev gamle. Her kan du dykke ned i deres rejse gennem livet. 

Se mere om billedsamlingerne her
AO 0778

Breve fra nær og fjern

Aksel og Helene Olsens brevsamling

Aksel og Helene Olsens hus på Brændkjærhøj var fyldt med breve. I skabe. I skuffer. På borde. Gemt i bøger. Brevene går helt tilbage til Aksel Olsen og Helene Hansens barndom og ungdom og helt op til deres sidste tid. Brevene kom fra venner, familie, forretningsforbindelser, missionærer og alle mulige andre mennesker.

Her kan du søge i brevsamlingen, men de fysiske breve skal stadig ses på arkivet. Arkivet og de frivillige fra Geografisk Haves Venner starter et nyt projekt op omkring brevene i løbet af vinteren, så følg med på siden.

Se mere her