Gå til indhold
Skoletjeneste 1006

Skoletjenesten
Kolding

Kulturhistorisk skoletjeneste på Kolding Stadsarkiv, Museum Kolding og Koldinghus.
  • EMMA, 4. KLASSE, ØDIS SKOLE.

    ”... Det var rigtig sjovt at få lov til at have alle de gamle sager i hænderne. Det var ligesom, at man ikke troede, at børn kunne finde på at ødelægge dem...”

  • Booking og spørgsmål:
    skoletjenesten@kolding.dk

Skoletjenesten Kolding

Skoletjenesten Kolding er et kommunalt tilbud, der udvikler og tilbyder kulturhistoriske undervisningsforløb til Kolding Kommunes grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelsesinstitutioner. Skoletjenesten Kolding er forankret ved Kolding Stadsarkiv, men tilbyder undervisningsforløb på kommunens tre kulturhistoriske institutioner; Stadsarkivet, Museum Kolding og Kongernes Samling - Koldinghus. Sammen med Skoletjenesten Kolding kan du som lærer understøtte en varieret undervisning i historiefaget, som giver eleverne mulighed for at møde historien på nye måder.

Undervisning

IMG 2668

Undervisningsforløb

Alle Skoletjenesten Koldings undervisningsforløb er beskrevet skoletjenesten.dk. Der er der også oplysninger om, hvordan du booker dem.

Skoletjenesten.dk
Demokratiet er mit Munkevaenget

Pædagogisk profil

Læs Skoletjenesten Koldings pædagogiske profil: Gennem lokalhistorien åbnes globalhistorien

Pædagogisk profil
Skamlingsbanken minde

Inspirationskatalog

Alle undervisningsforløb er samlet på skoletjenesten.dk, men de kan også ses i vores inspirationskatalog, som er omdelt til alle skoler i Kolding Kommune. Kataloget kan også læses her.

Inspirationskatalog
5 E0 A0114

Læringsrum

Skoletjenesten Kolding tilbyder undervisningsforløb på kommunens tre kulturhistoriske institutioner; Kolding Stadsarkiv, Museum Kolding og Kongernes Samling - Koldinghus.

Læringsrum
Forlob2
05.02.2025

Millionstøtte sikrer at flere børn arbejder med lokalhistoriske kilder

Augustinus Fonden og Organisationen for Danske Arkiver (ODA) har bevilget midler, så skoleelever rundt i landet kan få historien mellem hænderne.

I otte kommuner får børn nu mulighed for at gå på opdagelse i arkiverne og opleve historiens vingesus på nært hold som en del af historieundervisningen. Bag projektet står Kolding Stadsarkiv og Københavns Stadsarkiv, som tilsammen har modtaget 1.195.000 kr. i fondsstøtte til projektet: Arkivet i historietimen.

Formand Charlotte Voss for ODA siger: ”Vi glæder os over, at flere arkiver nu får mulighed for at udvikle skoletjenester, som kan medvirke til en bedre historieundervisning i de lokale folkeskoler.”

Stadsarkiverne i Kolding og København vil i samarbejde med de lokale stadsarkiver udvikle og understøtte bæredygtige læringsressourcer, så arkiverne opbygger stærke faglige kompetencer som eksterne læringsmiljøer. Målet er både at styrke formidlingen af arkivsamlingerne og bringe dem aktivt i spil i forhold til historieundervisningen hos de lokale skoler. 

Stadsarkivar ved Københavns Stadsarkiv, Mads Neuhard siger: ”På Københavns Stadsarkiv er vi meget glade og taknemmelige for, at projektet nu kan realiseres. Det betyder, at vi kan viderebringe vores erfaringer med arkivundervisning til endnu flere kommunale arkiver. Vi håber, at projektet på den måde kan være med til at forbedre og styrke historieundervisningen i grundskolen – til glæde og gavn for endnu flere skoleelever rundt i landet.” 

Landets offentlige arkiver rummer enorme kildesamlinger, der bl.a. belyser civilsamfundets udvikling, lokaldemokratiets historie og velfærdsstatens opbygning. Disse samlinger rummer et stort læringspotentiale for historiefaget, men mange kommunale arkiver har begrænsede ressourcer og kompetencer til at formidle dem til børn og unge. Arkivet i historietimen skal være med til at ændre dette, så langt flere elever får mulighed for at opleve den særlige motivation og fascination, der opstår, når de selv arbejder med de historiske kilder – og samtidig forstår deres egen rolle som en del af historien. 

Projektet bygger videre på det koncept, som Kolding Stadsarkiv udviklede i perioden 2017-2020. Det er siden blevet udbredt til Københavns Stadsarkiv og Esbjerg Byhistorisk Arkiv, og dermed er det erfarne kræfter med stor viden og indsigt, der står bag – arkivfolk, der ved, hvordan arkivernes samlinger kan gøres relevante og nærværende for skoleelever.

Stadsarkivar ved Kolding Stadsarkiv, Lene Wul siger: ”De sidste ti års arbejde med at gøre vores arkivalske samlinger relevante og nærværende for elever i Kolding Kommune, viser med al tydelighed, at en anderledes tilgang til historieundervisningen både kan engagere og begejstre elever med vidt forskellige baggrunde – også dem, der ellers finder historiefaget kedeligt og irrelevant.”

Et andet vigtigt formål med projektet er at styrke og konsolidere vidensdelingen gennem etableringen af et netværk for undervisning i arkivsamlinger. Derudover afholdes en landsdækkende konference, der sætter fokus på arkivernes rolle og potentiale i forhold til historieundervisningen i grundskolen. Dette sker blandt andet i samarbejde med Skoletjenesten – videncenter for eksterne læringsmiljøer. 

Erfaringerne fra Kolding og København viser, at undervisning i arkivets samlinger kan noget særligt, som både motiverer børnene i historieundervisningen, og samtidig bidrager til den aktuelle debat om, hvordan praksisfaglighed kan tænkes ind i historieundervisningen i folkeskolen.   

 

FAKTA:

Støttebeløb:
Augustinus Fonden: 1.000.000 kr.
Organisationen Danske Arkiver: 195.000 kr.

Projektperiode: 2025-2027

Samarbejdspartnere:
Organisationen Danske Arkiver
Skoletjenesten - videncenter for eksterne læringsmiljøer

Yderligere kontakt:

Lene Wul
Projektleder og stadsarkivar, Kolding Stadsarkiv
lewp@kolding.dk / 30940937

Peter Wessel Hansen,
Leder, Købehavns Stadsarkiv
er9x@kk.dk / 2362 9260

 

Skamlingsbanken 8 05 24 275
28.05.2025

Fagdag på Skamlingsbanken

Fagdag på Skamlingsbanken for Kolding Kommunes 4. klasser. Et undersøgende og kreativt stjerneløb med workshops i Skamlingsbankens særegne historie, kultur og natur.
  • Sted
    Skamlingsbanken
  • Dato
    28.05.2025
  • Tidspunkt
    Kl. 09:00 - 13:00
  • Pris
    gratis

Fagdag på Skamlingsbanken

Skamlingsbanken har gennem tiden været kraftcenter for sang, folkemøde og forskellige fællesskaber. I 2025 gentager Kolding Stadsarkiv og Skoletjenesten Kolding i
samarbejde med Kulturskolen Kolding og Kolding Naturskole det årlige event på Skamlingsbanken, hvor eleverne fra 4. klasserne får muligheden for at få en fornemmelse af, hvordan det kan have været, da Skau, Lorenzen og Grundtvig kæmpede for det danske sprog i midten af 1800-tallet.

Sæt kryds i kalenderen 28. maj 2025 - dagen før Kr. Himmelfart.

Dagens program:

Kl. 9:00-9:30: Fælles opstart og fællessang v. Louise Støjberg og Ronni Flyvbjerg Olesen.

Kl. 9.30-12:30: Kreative og underøgende workshops

Kl. 12.30-13.00: Fælles afslutning med fællessang v. Louise Støjberg og Ronni Flyvbjerg Olesen

Kl. 13.00 Tak for i dag. 

Transporten afholdes af den kommunale transportpulje og Skoletjenesten Kolding står for bookning og koordinering.

Som forberedelse til dagen afvikles der lærerworkshop i Skamlingsbanken besøgscenter - 27. februar fra 15.00-17.00. Tilmeldte lærere modtager yderligere information, når vi nærmer os.

Tilbud til lærere

IMG 2956

PLF Kulturfag

PLF Kulturfag er et gratis fagligt netværk for kulturfagslærere i Kolding Kommune. Læs mere om netværket her.

Læs mere her
Nyhedsbrev2

Nyhedsbrev

I Skoletjenesten Koldings nyhedsbrev kan du blive klogere på hvilke projekter vi går og arbejder på, og få den nyeste information om vores undervisningsforløb og andre tilbud.

Tilmeld nyhedsbrev
Kamma sort hvid
Skoletjenesten - Videncenter for eksterne læringsmiljøer

Regional koordinator

Kolding Kommune og Skoletjenesten Kolding har indgået en samarbejdsaftale med Skoletjenesten - Videncenter for eksterne læringsmiljøer.
Læs mere her

Medarbejdere i Skoletjenesten Kolding

Billede af Kamma Poulsen-Hansen

Kamma Poulsen-Hansen

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Skoletjenesten Kolding

Primære ansvarsområder: Teamkoordinator i Skoletjenesten Kolding og Regional koordinator i Sydjylland for Skoletjenesten - Nationalt videnscenter for eksterne læringsmiljøer

Billede af Dennis Hornhave Jacobsen

Dennis Hornhave Jacobsen

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Skoletjenesten Kolding

Primære ansvarsområder: Skoletjenesten Kolding

Billede af Camilla Brask Rasmussen

Camilla Brask Rasmussen

Undervisnings- og udviklingsansvarlig, Skoletjenesten Kolding

Primære ansvarsområder: Skoletjenesten Kolding, formidling og Koldingbog.