Gå til indhold
Bus m logo

Næste stop: Strandhuse

100 år med bybusser i Kolding

Den første bybus i Kolding kørte til Strandhuse Badehotel. Det blev startskuddet til de næste 100 år med bybusser i Kolding, som derfor i 2022 kan fejre 100-års jubilæum. I den anledning har Kolding Stadsarkiv i samarbejde med en række frivillige kræfter udgivet bogen: ”Næste stop: Strandhuse – 100 år med bybusser i Kolding”. 

I bogen fortæller forfatterne Søren Agerskov, Ole Bøglund og Tony Werling om den spæde start som et lille privat aktieselskab, der blev stiftet under navnet: Aktieselskabet Kolding Omnibus-Selskab og etableringen af den første busrute til Strandhuse. 

Selskabet voksede og med tiden blev bybusserne en del af den kollektive trafik, som blev overtaget af det offentlige. I dag er bybusdriften samlet i store regionale trafikselskaber. Fortællingen om Koldings bybusdrift er også en anderledes fortælling om byen Koldings udvikling og infrastruktur.

Bubus
DSB bus
Nicolai Scene:

Bogudgivelsen

Ildsjælene

2022 09 02 25 Kultutnat

Forfatterne

Bogens tilblivelse er drevet af to frivillige ildsjæle. Her er de i gang med at signere de første eksemplarer. Begge har arbejdet i flere år på at researche til bogens indhold, men de har også brugt deres omfattende netværk blandt tidligere kollegaer og busentusiaster over hele landet til at dokumentere de sidste 100 års bushistorie.

Soren

Søren Agerskov

Født i 1952. Uddannet cand.scient.pol. og i dag pensionist. Boede i Kolding 1956-1971. Tidligere ansat ved Danmarks Tekniske Højskole, Danmarks Biblioteksskole, Statens Museumsnævn, Kulturarvsstyrelsen, Kulturministeriets Koncerncenter og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme. 

Ole

Ole Bøglund

Født i 1953. Uddannet ved DSB og i dag pensionist. Har boet i Kolding
siden 1980. Har arbejdet med persontransport siden 1976 som rutebilchauffør, sikkerhedsassistent, trafikkontrollør i Trafikregion Sydjylland/Fyn, overtrafikkontrollør ved DSB Rutebiler i Kolding, Sønderborg og Svendborg samt samt som trafikinspektør/driftschef i Odense og Horsens. Bestyrelsesmedlem og senere formand for Bushistorisk Selskab.  

Forside busbog
Vejledende pris: 125 kr.

Bogsalg

Bogen kan købes hos Books & Beans i A.L Passagen, Bog & Idé i Østergade og i Kolding Storcenter samt LIVA Supermarked. 

Derudover sælger Bushistorisk Selskab også bogen, og Kolding Stadsarkiv sælger bogen på arkivet, dog kun med mobilepay.

Tak for støtte

Bogen er udgivet med støtte fra:

Rutebilejernes Arbejdsgiverforenings Støttefond og Kolding Kommunes Kulturpulje