Gå til indhold
Forside KOLD15 CMYK 02

Koldingbogen 2015

  • Forord

    Forord til Koldingbogen 2015
    Forfatter: Jesper Elkjær
    Se PDF dokumentet
  • Slægt skal følge slægters gang

    Indledning til Koldingbogen 2015
    Forfatter: Lene Wul
    Se PDF dokumentet
  • Fra Agtrup til Amerika

    Et lille rejseselskab drog i 1880 til USA fra Agtrup. Hvem de var, og hvad de kom til at opleve bliver her beskrevet. Det sker på baggrund af de breve, som blev sendt hjem til familien i Danmark, der vidner om et liv med både op- og nedture.
    Forfatter: Erik Voss
    Se PDF dokumentet
  • Anne Marie Brodersen - gift Carl-Nielsen

    Da billedkunsteneren Anne Marie Brodersen blev født på gården Thygesminde i Sdr. Stenderup, forventede hendes forældre, at deres datters fremtid var ægteskab og en tilværelse som husmor og gårdmandskone, men Anne Marie havde helt andre planer.
    Forfatter: Kamma Marie Poulsen-Hansen
    Se PDF dokumentet
  • Buch - Et guldsmededynasti

    Kongen og hoffets hyppige ophold i Kolding i 1500- og 1600-tallet trak mange håndværkere til byen. En af dem var Didrich Seede, der efter datterens giftermål med Hans Hansen Buch dannede grundlaget for Buch-slægtens dynasti indenfor guldsmedekunsten
    Forfatter: Poul Dedenroth-Schou
    Se PDF dokumentet
  • På sporet af Delblancs farmor fra Kolding

    Den svenske forfatter Sven Delblanc udgav i 1979 en roman med titlen Käre farmor. Den blev i 1985 oversat til dansk med titlen Kære farmor. I romanen optræder jeg-personens farmor, bosiddende i Stockholm, men indvandret fra Danmark, nærmere bestemt fra Kolding.
    Forfatter: Søren Flø Sørensen
    Se PDF dokumentet
  • Lind - en slægt på kant af grænsen

    Slægten Lind fra Dalby, som kan spores helt tilbage til 1460. En familie, der igennem tiden har sat sit præg på Kolding med blandt andet stiftelsen af Trapholt.
    Forfatter: Louise Klinge
    Se PDF dokumentet
  • Mord i familien - en kriminalhistorie fra omegnen af Kolding i 1800-tallet

    En vinterformiddag onsdag den 1. februar 1843 trådte Elisabeth Andersdatter ud af en vogn på en mark lidt udenfor Kolding. Hun stod i midten af en naturlig fordybning i landskabet, og op langs alle sider var der tætpakket med mennesker. Om ganske få øjeblikke skulle den 46-årige kvinde fra Egtved Skov dø foran de mange fremmødte tilskuere.
    Forfatter: Lærke Friis Neergaard
    Se PDF dokumentet
  • Mølby - fodbold i trygge rammer

    Kolding har sin egen fodboldfamilie, Mølby, der gennem en årrække har sat sit præg på fodbolden på den internationale scene, nationalt og lokalt, som spillere, trænere og som fodbold-kommentator. Men Mølby-familien er mere end det. En familie med en lang historie som entreprenører og landmænd – og med en forkærlighed for fodbold.
    Forfatter: Anders Hell Hansen
    Se PDF dokumentet
  • Glade dage i Persillegade

    Persillegade i 1950ernes Dons dannede rammen for Søren Mulvads barndom. Her erindrer han livet i Dons fyldt med drengestreger, leg og venskaber, kolde vintre med tilfrosne brønde, forsamlingshuset og ture med mælkekusken
    Forfatter: Søren Mulvad
    Se PDF dokumentet
  • Slægten Schultz i Hejls

    Når man taler om familien eller slægten Schultz i Hejls, tænker man først og fremmest på slægten Schultz fra Klostergården. Dette er historien om slægten Schultz’ liv og virke i Hejls fra omkring 1680 og frem til omkring 1920
    Forfatter: Gunnar Midtgaard Krag
    Se PDF dokumentet
  • Peter Nielsen Pors 1878-1948

    Peder Nielsen Pors og hans hustru Martha rejste fra Nordslesvig til Danmark for at skabe sig en bedre tilværelse og fremtid. Sønnen, Peter Pors, der var nummer fem i en børneflok på 12, voksede op i Harte. Efter en tur til Amerika, slog han sig ned i Møsvrå ved Almind
    Forfatter: Kirsten Pors Madsen
    Se PDF dokumentet
  • Landerupgaard - fra opdragelsesanstalt til behandlingshjem

    Kolding Kommune overtog Landerupgaard fra Vejle Amt i 2007. En institution med næsten 150 års historie, der på mange måder har fungeret som en familie for mange anbragte børn. I løbet af de 150 år har samfundets holdning ændret sig, og der har gennem tiden været store skift i brugen af pædagogiske virkemidler
    Forfatter: Jens Vilstrup
    Se PDF dokumentet
  • Rundstykker fra bageren i Søndergade

    Bagerforretningen i Søndergade 8 var i mange år omdrejningspunktet for Kjøng familiens liv. Ingelise Johnsen, født Kjøng fortæller her om sin familie og opvækst i Kolding i 1940erne og 1950erne, om bagerforretningen, butikkerne og livet i Søndergade.
    Forfatter: Ingelise Johnsen, født Kjøng
    Se PDF dokumentet
  • Konen, der drog fra hjem - og mand

    Niels Preben Iversen var 42 år gammel, da politiet fandt ham i 1878. Han vandrede blot rundt og havde ikke noget arbejde, ejede intet og havde intet hjem. Betjentene overlod ham til fattigvæsnets forsorg. Inden Niels ramte bunden, fik han imidlertid taget et fotografi omkring 1868-69 sammen med sin kone Amalie. Det er dette fotografi, som har resulteret i denne fortælling.
    Forfatter: Billy Sørensen
    Se PDF dokumentet