Gå til indhold
Forside web Koldingbog 2017

Koldingbogen 2017

  • Forord

    Forord til Koldingbogen 2017
    Forfatter: Jesper Elkjær
    Se PDF dokumentet
  • Velfærdssamfundets mange ansigter

    Indledning til Koldingbogen 2017
    Forfatter: Lene Wul
    Se PDF dokumentet
  • Christiansfeld: Det designede samfund - velfærd før velfærdsstaten?

    Vores samfunds indsats på velfærdsområdet kan ses som en naturlig fortsættelse af den pietistiske tro og bevægelse, som den enevældige kongemagt bekendte sig til fra begyndelsen af 1700-tallet, da Christian den VI kom på tronen. En særlig udgave af pietismen ses i Brødremenighedens livsform.
    Forfatter: Inge-Marie Børgesen
    Se PDF dokumentet
  • Fortællinger fra samfundets bund

    Med Grundloven af 1849 blev fattighjælp en grundlovssikret ret i Danmark. Artiklen fortæller om nogle af de skæbner, der eksisterede blandt 1800tallets fattigste og svageste borgere.
    Forfatter: Billy Sørensen
    Se PDF dokumentet
  • Kolding Gymnasium - 475 års uddannelseshistorie

    Artiklen fortæller Kolding Gymnasiums historie.
    Forfatter: Henriette Bornemann Baudtler
    Se PDF dokumentet
  • Kvinder af den rette støbning

    De to første sundhedsplejersker i Kolding var Ingeborg Lunden og Ellen Elisabeth Løwert. januar 1938 startede Lunden sit arbejde med at etablere sundhedsplejerskeinstitutionen i Kolding, og i 1943 fik hun en kollega, Løwert. Artiklen fortæller deres historie.
    Forfatter: Trine Grejsing Antvor
    Se PDF dokumentet
  • På flugt med fjenden

    Artiklen omhandler den polske Helena Domanska, som ankom til Kolding i foråret 1945 i strømmen af tyske flygtninge. Helena fortæller om flugten fra fjenden, friheden i Kolding samt det liv hun fik som bondekone på Strårup Mark
    Forfatter: Helle Juhl
    Se PDF dokumentet
  • Stjernestunder - teaterlivet i Kolding

    Kolding har og har haft et rigt teaterliv, der har været præget af foreninger, selskaber og ensembler. Denne artikel fortæller historien om disse.
    Forfatter: Mette Tanggaard Jessen
    Se PDF dokumentet
  • Alderdomsforsørgelse i Hejls

    I Hejls blev De Gamles Hjem opført i 1937. Hjemmet dannede rammede om ældreforsorgen i de næste 41 år og skiftede i 1970 navn til Engbo.
    Forfatter: Gunnar Midtgaard Krag
    Se PDF dokumentet
  • Fritid på fjorden - lystsejladsens udvikling i Kolding

    Kolding oplevede et stort opsving i lystsejladsen efter man i Danmark fik øget velstand og fritid efter Anden Verdenskrig. Lystsejladsen havde sin omblomstring i slutningen af 1800tallet, men først med velfærdsstatens tilblivelse, bliver lystsejladsen for alvor folkelig.
    Forfatter: Jacob Krause
    Se PDF dokumentet
  • Fra tæv til diagnoser

    Med velfærdsstatens fremvækst blev den strenge autoritære skoleundervisning langsomt udfaset. Lis Ravn Ebbesen oplevede på nært hold denne udvikling, som ansat i skolevæsnet mellem 1977 og 2013. Det fortæller hun om i denne artikel.
    Forfatter: Lis Ravn Ebbesen
    Se PDF dokumentet
  • Fra skarn, skidt og skrald til affald, genbrug og genanvendelse

    Miljøområdet er en af vor tids store udfordringer, men de forskellige måder at håndtere affald på har også sat sine spor i vores kulturlandskab. Læseren tages på en flyvetur i droneperspektiv rundt i det lokale skralde- og genbrugsland.
    Forfatter: Elisabeth Mørch
    Se PDF dokumentet
  • Et liv med social arbejde

    Hanna Andresen har gennem 17 år været en bærende søjle hos værestedet Gademix og har tidligere arbejdet som socialpædagog og familiekonsulent i Kolding Kommune. I denne artikel fortæller hun, om hendes liv med socialt arbejde i Kolding Kommune.
    Forfatter: Hanna Andresen og Jacob Krause
    Se PDF dokumentet
  • En dannelsesrejse

    Nicolai-komplekset har gennem årene været et centrum for læring for mange børn. Det er det stadig i dag, hvor Kolding Stadsarkivs Uddannelsestjeneste arbejder med historieundervisning på en ny og spændende måde.
    Forfatter: Kamma Poulsen-Hansen og Liv Grud Vestbjerg
    Se PDF dokumentet