Gennem tiden har Kolding ad flere omgange været udfordret af boligmangel. Det kunne særligt mærkes i krisetiderne omkring 1. og 2. Verdenskrig, hvor tårnhøje priser og materialemangel herskede.
På trods af omstændighederne gjorde Kolding Kommune meget for at løse problemerne, dels ved at indrette boliger i eksisterende bygninger, og dels ved at opføre nye bygninger – nogle billigere opført end andre. I 1918 købte kommunen f.eks. et gammelt uldspinderi på Vejlevej, som man omdannede til husvildebolig, og i 1920 blev de såkaldte Havneboliger opført på hjørnet af Caspar Müllers Gade og Østerbrogade. Denne træbygning var i ét plan og rummede ét- og toværelses lejligheder. Der var hverken toilet eller indlagt vand i Havneboligerne, der først blev nedlagt i 1973. Frem til 1922 blev det til omkring 300 nye kommunale boliger.
Med Husvilde-sagerne i Borgmesterarkivet er det muligt at få et indblik i det omfattende arbejde, der lå bag kommunens forsøg på at løse tidligere tiders boligproblemer. Samlingen er en spændende kilde til en tid, hvor relativt mange mennesker stod uden tag over hovedet.
Størstedelen af sagerne i samlingen stammer fra besættelsesårene. I disse år blev kommunen især udfordret ved at den tyske værnemagt i stor stil beslaglagde skoler, forsamlingshuse m.m., der ellers var gode alternativer som midlertidige boliger for husvilde. Det lykkedes dog stadig at indrette visse bygninger til beboelse. Hvidsminde Skole ved Fynsvej kom f.eks. til at huse fire familier, Forskolen i Blæsbjerggade husede 13 familier, og i Den apostolske kirke på Lykkegårdsvej boede der seks familier. Kommunen opførte også nye boliger under besættelsen. I løbet af 1943 var 68 lejligheder således undervejs, her bl.a. ved Vifdam, Ottosgade, Læssøegade, Skovvejen og Borgmestervangen.
Krigsafslutningen betød ikke en løsning på boligmanglen med det samme. Der skulle gå flere år før man igen kunne følge med. I slutningen af krigen var et meget stort antal tyske flygtninge indkvarteret i værnemagtens barakker rundt om i byen. I takt med at flygtningene rejste hjem til Tyskland, blev disse barakker anvendt som husvildeboliger. Her kan der f.eks. nævnes barakkerne i den såkaldte Petersbjerggårdlejr, der lå ved nuværende Baldersvej. Lejrens barakker, der ses på billedet, fungerede som husvildeboliger fra 1948 til 1956.