I dag dykker vi ned i arkivet for Teknisk Forvaltnings Havneafdeling, hvor man f.eks. kan finde flere sager vedrørende ét af Koldings største anlægsprojekter.
I starten af 1900-tallet oplevede jernbaneforbindelsen Fredericia-Lunderskov et større og større pres. Statsbanerne ønskede at udvide med dobbeltspor, hvilket for alvor ville bringe forbindelsen mellem havn og by i vanskeligheder. Gående og kørende var på dette tidspunkt tvunget til at krydse jernbanesporene, der lå i niveau med vejen. På trods af bomme, var den stigende trafik til og fra havnen ikke sikker. Det var dog de lange ventetider, der voldte borgerne flest problemer. Når togene krydsede vejen, blev forbindelsen til havnen på daglig basis fuldstændigt afskåret. Samtidigt havde havnen også brug for udvidelsesmuligheder for fremtiden.
Det var stads- og havneingeniør Carl August Lassen (1882-1966), der i 1912 fandt en helhedsløsning på hele problematikken for havn og jernbane. Lassens plan var en flerdelt løsning, hvor mange faktorer skulle gå op i en højere enhed. Kolding Å skulle reguleres, landindvindinger skulle finde sted ved fjorden, ligesom det centrale og sydlige Kolding skulle forbindes effektivt med havnen.
Den første etape omhandlede reguleringen af Kolding Å. Det var meningen, at åløbet skulle reguleres fra jernbanebroen ved Sønderbro og videre ud i fjorden, men denne løsning blev for dyr. Åreguleringen kom derimod til at have sit udgangspunkt fra Nybro (nu Kongebro), hvorfra åen skulle forlade sit oprindelige åløb, og efter et kort knæk fortsætte mere eller mindre østpå gennem engområdet, og dermed udmunde i fjorden et godt stykke syd for den gamle udmunding. Herefter skulle der inddæmmes større arealer på begge sider af det nye åløb, heraf også af det lavvandede fjordområde syd for havnen.
På det gamle åløb, der i samme forbindelse blev tørlagt, skulle en ny vej efterfølgende anlægges. Sdr. Havnegade, som vejen kom til at hedde, skulle blive et vigtigt led i forbindelsen mellem havnen og centrum. Reguleringen af Kolding Å blev først påbegyndt i løbet af 1916, og to år efter var denne del af projektet overstået.
I forhold til en løsning på forbindelsen mellem det centrale Kolding og havnen havde stads- og havneingeniør Lassen også en løsning. Fra hjørnet af Jernbanegade og Øster Klostergade (i dag Munkegade) skulle et rampeanlæg med tilhørende vejbro føres over banelegemet, hvorefter den til gengæld skulle ramme den nye Sdr. Havnegade, hvor Kolding Å før havde løbet. I starten af oktober 1921 blev den nye forbindelse over Buen, som vejbroen allerede var blevet døbt, indviet.
I 1922 blev planerne for havnens sydlige forbindelse endelige vedtaget, og herefter kunne anlæggelsen af Østerbrogade gå i gang.
Det store anlægsarbejde vakte dog ikke glæde hos alle. Da forslaget om en åregulering første gang blev præsenteret i Byrådet, stemte borgmester Edvard Lau og fire andre venstremænd imod. Fra visse kanter ønskede man ligefrem at få stads- og havneingeniøren afskediget! Flere grundejere langs åen protesterede ligeledes, heriblandt virksomhederne Emballagefabrikken og A. L. Johansen & Søn, hvilket man kan læse mere om i sagerne fra Teknisk Forvaltnings Havneafdeling.
Foto: Kort over stads- og havneingeniør Lassens helhedsløsning for havn og jernbane, 1918. Med rødt ses bl.a. åens nye løb samt den nye vejforbindelse over jernbanen. Kolding Stadsarkiv.