I dag dykker vi ned i Boligkontorets arkiv, hvori der findes kilder til en tid, hvor flere rockerklubber dominerede Kolding og omegn.
Rockerklubben ’Bad Company’ blev etableret i Kolding i vinteren 1977, men først i løbet af 1978 kom der for alvor gang i klubben. Ifølge medlemmerne selv var der tale om en klub for motorcykelentusiaster. Det handlede om at passe og pleje motorcykler, tage på ture samt at feste. Men det skulle dog meget hurtig vise sig, at der nærmere var tale om en bande, der begik særdeles grov vold, tyveri og hærværk i et meget stort omfang.
I slutningen af 1970’erne havde Kolding Kommune været behjælpelig med at finde klublokaler til flere rockerklubber i byen. Rockerklubben ’Flakkerne’ havde lejet en ældre ejendom på Vejlevej 282, og i slutningen af 1979 var kommunen i færd med at finde lokaler til rockerklubben ’Los Trames’. Sidstnævnte klub havde efter et større rockertræf i oktober 1979 begået voldelige optøjer i Adelgade og Låsbygade, hvor en politibetjent bl.a. blev slået ned, og en række forretninger blev raseret. Den gamle hudecentral i Låsbygade 35 blev samme aften besat af rockerne, der ønskede at benytte den som klubhus. Politiet måtte have forstærkning fra Fredericia og Haderslev, og til sidst lykkedes det at smide rockerne ud og anholde 50 af dem. Los Trames kom efterfølgende på Boligkontorets venteliste som alle andre.
Bad Company havde oprindeligt haft et klublokale på en nedlagt gård på adressen Tværford 45 i Vonsild, men fra d. 15. november 1978 havde Boligkommissionen meldt ud, at der var forbud mod beboelse og ophold på adressen, så klubben måtte finde et nyt sted. Der var planer om at flytte klubben ud til CF-ruinbyen ved Gudsø (i dag Beredskabscenter Gudsø ved Birkemosevej), men stor modstand fra de lokale beboere forhindrede dette. Alle vidste fra aviserne, at der ikke var tale om Guds bedste børn. Bare en måned tidligere var et Bad Company-medlem eksempelvis blevet idømt 15 måneders fængsel for røveri og overfald mod to 17-årige drenge samt for overfald mod et tysk ægtepar ved Koldinghus. I forbindelse med retssagen havde flere klubmedlemmer truet vidner, så det var nogle gutter, man helst ikke ville have nært ind på livet.
Ud fra sagerne i Boligkontorets arkiv kan man se, at der blev gjort flere forsøg på at skaffe klubben et permanent klubhus. Som en midlertidig løsning satte kommunen i foråret 1980 et par skurvogne op på Jernet 33 i byens sydlige industriområde, hvor man mente at klubben ikke ville genere andre. Der var tale om komfortable skurvogne med toilet, el, vand og varme. Samtidigt med at klubben overtog skurvognene, gjorde de sig bemærket i bybilledet.
Der blev begået vold og hærværk, her bl.a. i samarbejde med rockerklubben Fun Riders fra Vejen. Politiet udtalte efter disse episoder, at de manglede mandskab til at kunne rykke hurtigt ud. Da mange af rockerne var svært bevæbnede var det desuden vigtigt, at politiet kunne stille talstærkt op, hvilket pt. ikke var muligt.
Kommunen arbejdede stadig på at finde et permanent sted til Bad Company, men samarbejdet var ikke det letteste. I starten af juni 1980 meddelte Boligudvalget følgende til klubben: ”Under henvisning til vort sidste møde vedrørende lokaleproblemer og under henvisning til jeres medlemmers dårlige opførsel på trappegangene efter de sidste to møder, må vi meddele jer, at klubbens medlemmer herved har fået forbud mod at vise sig på rådhuset.” Fremtidige forhandlinger skulle fremover kun foregå efter aftale mellem boligudvalget og gruppens ledende medlemmer.
Samme måned henvendte Bad Company sig til Boligkontoret, idet man nu havde fundet en tom landejendom på Vranderupvej 31, som man gerne ville leje. Kommunen havde egentlig allerede planer om at købe grunden i forbindelse med den grusgrav, der lå klods op ad matriklen. Indtil en eventuel handel faldt på plads, kunne klubben jo godt leje lokalerne. I mellemtiden var skurvognene også blevet ødelagt.
Sommeren 1980 skulle blive en travl tid for både Bad Company og politiet. Den 13. juni 1980 angreb op mod 50 rockere fra Fun Riders og Bad Company den rivaliserende motorcykelklub Road Runners i Ribe. Her blev klubhuset totalt smadret, og der blev undervejs skudt med et oversavet jagtgevær. Da de første betjente ankom, blev deres bil også smadret. Den 1. juli blev flere sagesløse gæster på Dorothea Pub i Østergade overfaldet af medlemmer fra Bad Company. Den 4. juli begik medlemmer fra klubben et voldeligt overfald mod en 27-årig mand på værtshuset Sancho Panza i Jernbanegade. Han skulle have tæsk, idet han var vidne til overfaldet på Dorothea Pub. I starten af august blev tre medlemmer af Bad Company anholdt og sigtet for vold og røverier begået på Nytorv og Hans Ludvigs Vej (I dag Vestre Ringgade). Politiet meldte efterfølgende ud at de desværre ikke kunne gøre meget for at bekæmpe rockerens terror, da ofrene generelt set ikke ønskede at samarbejde med politiet i frygt for rockernes hævn, så Bad Company kunne umiddelbart frit fortsætte deres virksomhed.
Efteråret 1980 skulle også blive hæsblæsende, hvilket du kan læse mere om her på hjemmesiden i næste uge, hvor del II af rockerhistorien udfolder sig.
Foto: Avisudklip vedrørende Bad Company - Folkebladet Sydjylland – 24-10-1980.