Rockerklubben Bad Company – Del II
Vi fortsætter hvor vi slap i sidste uge. I Boligkontorets arkiv kan man ud fra de bevarede sager se, hvordan kommunen og rockerklubben ’Bad Company’ forsøgte at finde frem til en permanent løsning på klubhus-udfordring. Sideløbende med dette arbejde, sørgede klubben for at de levede op til deres navn.
Den 16. oktober 1980 opstod der et kæmpe slagsmål mellem de rivaliserende rockergrupper Bad Company og Flakkerne. Bad Company angreb Flakkerne i deres klubhus på Vejlevej, og det gik voldsomt for sig. Fem af Flakkerne måtte efterfølgende på skadestuen. En enkelt blev indlagt med hjernerystelse og kvæstelser i ansigtet. Der blev også begået hærværk og tyveri – bl.a. af rockerveste, som en symbolsk sejr. Lederen af Bad Company blev hurtigt anholdt og efterfølgende sigtet for to overfald af særlig farlig karakter, tre tilfælde af vold mod sagesløse samt for tyveri. Et 19-årigt medlem fra Bad Company blev sigtet for drabsforsøg. Der blev samtidigt rejst sigtelse for tyveri og for forulempelse af gæster på restaurant Skoven i Bramdrupdam tidligere på måneden. I aviserne blev der fremlagt to forskellige baggrunde for angrebet på Flakkerne. Den ene historie gik på, at Flakkerne havde fået et ultimatum om at melde sig ind i Bad Company, eller også måtte de forlade byen. Da Flakkerne ikke ville gå ind på dette, endte det så i vold. En anden version lød på, at Bad Company havde opsnappet et brev, hvori der stod at Flakkerne ville smadre klubhuset på Vranderupvej i den kommende weekend, og derfor måtte Bad Company slå til først.
Et par dage efter angrebet, blev der fra klubhuset på Vranderupvej skudt med skarpt mod en bil, der flere gange havde kørt langsomt forbi. Bad Company havde frygtet et modangreb fra Flakkerne, så man var derfor overbevist om, at bilen tilhørte rivalerne. Bilisten viste sig dog at være en far til ét af medlemmerne fra Bad Company, som ønskede at advare sin søn om et eventuelt modangreb fra Flakkerne. Da politiet blev informeret om skudepisoden, mødte de talstærkt og skarpt bevæbnet op ved klubhuset. Ni medlemmer blev efterfølgende anholdt.
I november-december faldt der flere domme over medlemmerne fra Bad Company. Et medlem blev f.eks. efter en lynproces idømt 40 dages fængsel for et overfald på Låsbybanke. Klubbens leder blev idømt 60 dages fængsel for bl.a. vold, tyveri og hærværk, og medlemmet, som havde skudt mod bilen på Vranderupvej, blev idømt 6 måneders fængsel for en lang række forhold.
I starten af februar 1981 blev et 25-årigt Bad Company-medlem fængslet for vold af særlig farlig karakter. Han bed næsetippen af en dørmand på diskoteket Don Quijote i Kolding. I forvejen havde han adskillige domme for overfald, tyveri og hærværk. I marts blev et medlem idømt et års fængsel for bl.a. ildspåsættelse, tyveri, vold og ulovlig våbenbesiddelse. Samme måned blev der begået et groft overfald ved Banegårdspladsen, hvor en 21-årig mand blev stukket ned og berøvet af tre Bad Company-medlemmer. Ved sidstnævnte hændelse udtalte kriminalkommissær N. H. Nielsen følgende: ”Det er noget af det groveste og bestialske vi længe har været udsat for.”
Resten af 1981 var præget af uroligheder og slagsmål fra rockernes side, men så døde aktiviteterne ud. Meget tyder på, at Bad Company gik i opløsning i løbet af 1982. Der blev i hvert fald ikke længere skrevet om dem og deres handlinger i avisen, og da der i maj 1983 var en debat omkring et nyt ungdomshus i Kolding, udtalte ungdomsskoleinspektør P. V. Hansen følgende til avisen: ”De unge er blevet mere fornuftige. Bad Company-tiden er jo også ovre, ser vi, og sådan noget smitter af på ungdomsskolen og klubben.” Flere forhold kan have spillet ind, når det kommer til klubbens opløsning. Det stigende pres fra politiet, og de mange domme kan være en forklaring. Flere kan have haft ønsket om at leve et mere fredeligt og civilt liv. Nogle af medlemmerne ønskede sig rent faktisk et fast arbejde, og minimum ét medlem meldte sig ud fordi han var blevet gift. Det er også muligt at enkelte Bad Company-medlemmer rykkede over i nogle af de større klubber, der eksisterede rundt om i landet. Man kunne naturligvis også godt fortsætte den kriminelle løbebane på egen hånd, hvilket der også findes eksempler på. Den udtjente landejendom på Vranderupvej, der havde fungeret som klubhus, blev efterfølgende revet ned.
Foto: Avisudklip vedrørende Bad Company - Folkebladet Sydjylland – 28-10-1980.