Med oktober-stormfloden frisk i erindring, dykker vi i dag ned i de kommunale sager for at se lidt på tidligere tiders oversvømmelser.
I løbet af 1940’erne oplevede man nogle hårde isvintre i Danmark, der besværliggjorde en hel del. Da tøvejret senere begyndte at slå ind, gav det også visse problemer, idet smeltevandet fik vandløbene til at gå over sine bredder. Den 2. marts 1941 var det særligt galt i Kolding, hvor store dele af byen blev oversvømmet pga. de ekstraordinære mængder vand i Kolding Å. I Borgmesterkontorets arkiv finder man flere sagsmapper vedrørende denne hændelse.
Ifølge Falck var der denne dag vandskader omkring 1.000 steder i byen. Vesterbrogade-viadukten og Søndergade var totaloversvømmet, og den nu nedlagte Parcelvej ved Ålegården var meget hårdt ramt. Her fik man op til 65-70 cm. vand i stuerne. På den nærliggende S. Winklers Trikotagefabrik nåede man i sidste øjeblik at redde arkivet op fra kælderen, og på den modsatte side af åen kæmpede man længe for at holde vandet ude af elektricitetsværket. Dette lykkedes ikke helt, da vandet både nåede ind på kontorerne og i maskinhallen.
I den anden ende af byen var den også gal, idet der her var sket et brud på dæmningen for den opstemmede sø vest for Byparken. Derudover var vandføringen fra Marielundssøen til Slotssøen så stærk, at bækken flere steder gik over sine bredder. Oversvømmelserne i denne ende af byen gik især ud over kvarteret omkring Castenskoldsvej. Flere nærliggende virksomheder, så som Margarinefabrikken ’Koldinghus’ og Goriværk, blev beskadiget af vandmasserne. Der blev også rapporteret om mindre oversvømmelser ved Munkensdam, Taubersvej, Strandvejen, Fynsvej og Kongebrogade.
Ud fra sagerne i Borgmesterkontorets arkiv kan man blive klogere på hvordan man gennem tiden har håndteret større oversvømmelser i Kolding. En stor del af sagerne fra 1941 omhandler den erstatning, som mange hus- og virksomhedsejere efterfølgende søgte af kommunen. Nogle mente at man fra kommunens side burde have været bedre rustet mod sådan en oversvømmelse, idet man havde oplevet en lignende hændelse så sent som d. 9. januar 1939. Et andet kritikpunkt lød på, at beredskabet kom alt for sent i gang. Falck og Zonen havde nemlig været på en øvelse med Civilbeskyttelsen, så de ankom først til byen da øvelsen var overstået.
Dagens foto viser oversvømmelsen ved Vesterbrogade-viadukten d. 2. marts 1941. Fotograf: Knudsen & Jochumsen.