Gå til indhold
3 Riberdyb 1988
12.03.2025

Kolding Stadsarkiv – hele kommunens arkiv

Kolding Stadsarkiv er hele kommunens arkiv. Vi er både dokumentationscenter og historiefortællere. Her kan du få en lille smagsprøve på, hvad samlingerne bl.a. rummer: Riberdyb – et nyt centrum

Byrådet besluttede i 2018 at påbegynde en fornyet indsats med at afdække, hvordan arealerne ved Riberdyb og Holmsminde kan omdannes fra en anonym parkeringsplads til et levende bymiljø. Dette har man arbejdet på lige siden.

Helt tilbage til midten af 1980’erne blev planerne luftet første gang. Området havde gennem mange år fungeret som offentligt parkeringsområde. Samme sted lå der også et malerværksted, bygninger fra det nedlagte offentlige slagtehus, ligesom DSB havde et rangerareal i området. I 1987 var Sydcentret blevet etableret i Sydbanegade, og man mente at der nu var et naturligt behov og interesse for at færdiggøre og samle bykernen. Dette skulle gøres ved en ny bebyggelse på begge sider af Kolding Å ved Riberdyb/Holmsminde.

Planerne for området blev præsenteret d. 10. december 1986. Borgmester Per Bødker Andersen udtalte i denne anledning følgende: ”Området langs åen er i dag en gabende hul i bymidtens udkant. Der foreligger ingen samlede plan for udbygningen. Men med opførelsen af det nye Riberdyb-center vil ”hullet” blive udfyldt til et samlede hele, forbundet med de to broer.” Der var oprindeligt indtænkt en ny busterminal i planerne, men denne idé blev skrottet efter et halvt år.

 

Dagens foto viser det forslag for området, som Kolding Totalentreprise A/S, arkitektfirmaet Madsen & Roskjær samt rådgivende ingeniører Rambøll & Hannemann havde udarbejdet og fremlagt i februar 1988. I projektbeskrivelsen stod der bl.a., at det var ønsket at: ”skabe et attraktivt center, med en klar struktur og tilgængelighed, og hermed styrke og afklare kontakten til den øvrige bykerne”. Området skulle bestå af butikker, kontorer og boliger – i alt 18.000 etagekvadratmeter. Der skulle ligeledes opføres parkeringspladser og et parkeringshus med sammenlagt 900 pladser. Der skulle desuden være torvepladser, stier og kørearealer.

Der skulle bl.a. opføres en ny kombineret bil-, gang- og torvebro over Kolding Å. I Kolding Folkeblad skrev man i 1990 følgende: ”Broen flankeres af to tårne, som vil få den til at minde om en 90’er-udgave af Venedigs Rialto-bro”. Det samlede Riberdyb/Holmsminde-projekt, der ville løbe op i 200 mio. kr., faldt dog i sidste ende til jorden.

Efter et offentligt udbud i 2020, accepterede Kolding Byråd et tilbud fra AP Ejendomme om at købe og udvikle den nye bydel ved Riberdyb og Holmsminde. Helhedsplanen var klar og politisk godkendt, men i september 2024 sprang AP Ejendomme fra.

Foto: Forslag til et nyt centrum ved Riberdyb / Holmsbinde, 1988. Kolding Stadsarkiv.