Gå til indhold
B1453
21.05.2024

Kolding Stadsarkiv – hele kommunens arkiv

Kolding Stadsarkiv er hele kommunens arkiv. Vi er både dokumentationscenter og historiefortællere. Her kan du få en lille smagsprøve på, hvad samlingerne bl.a. rummer: Forenklingsudvalget.

Forenklingsudvalget mødes

Mandag den 16. januar 1928 indkaldte borgmesteren i Kolding, de fire øvrige medlemmer af Forenklingsudvalget til en gennemgang af rapporten, der skulle afrunde udvalgets arbejde. I maj 1926 fik udvalget til opdrag, at forenkle Kolding Kommunes administration.

Forenklingsudvalget havde, med udgangspunkt i regnskabsårene 1922 til 1927, kigget på indtægter og udgifter og administrationsudgifter i kommunens tolv enheder, og udarbejdet en rapport om mulige ændringer og besparelser i kommunens administration. Kolding Kommunes administration bestod af Kommune ejendomme, Vandværket, Elektricitetsforsyningen, Gasværket, Slagtehuset, Borgmesterkontoret, Kæmnerkontoret, Skattekontoret, Stadsingeniørens kontor, Fattigvæsenets kontor, Hjælpekassens kontor og Aldersrentekontoret.

I rapporten beskrev Forenklingsudvalget de enkelte enheder med undtagelse af Slagtehuset. Hos Kommune ejendomme foreslog man, at boliginspektøren fik en cykel stillet til rådighed, så han kunne cykle ud til restanter i stedet for at sende rykkerskrivelser. Dette vil give mere tid til kontorarbejde og flere restanter kunne besøges.


Elektricitetsforsyningen kunne der ikke gøres så meget ved, da Kolding kommune blot var én af flere interessenter, men man anbefalede at Frk. Therkelsen, som den eneste fastansatte, skulle flyttes til en anden lønklasse.

Hos Gasværket og i Borgmesterkontoret så man ikke muligheder for at forandre noget. På Kæmnerkontoret havde man tidligere foretaget ændringer. Der var anskaffet en regnskabsmaskine som hjælp til kassereren og som hjælp i forbindelse med kontrollen. Udvalget foreslog dog, at assistent Borch fastansættes. Han havde arbejdet i kommunen i 26 år. I Skattekontoret ændredes en praksis, så alle skatter skulle indbetales til Kæmnerkontoret og at man kun udskrev skatter én gang om året.

Hos Stadsingeniøren så man ingen mulige ændringer. Aldersrentekontoret og Fattigvæsenets kontor skulle lægges sammen og det egentlige regnskabsarbejde skulle overføres til Kæmnerkontoret og fremadrettet ville sammenlægningen bære navnet Forsørgelsesvæsenet. Hjælpekassen oplevede ingen ændringer.

Foto: Kolding Kommunes skatte- og beregningskontor ca. 1925. Fotograf: V. Schæffer. Kolding Stadsarkiv.