Det sker gennem 5 borgerinddragende workshop i Middelfart, Kolding, Fredericia, Haderslev og Vejle, hvor deltagerne får mulighed for at afprøve brugen af kunstig intelligens sammen med de lokale historiske fotosamlinger. På workshoppen skabes der nye imaginære billeder af fortiden, som indgår i fællesværket: ”Kunstige Øjeblikke”, der løbende vokser gennem hele festugen – og fredag den 1. september kan det samlede værk ses i alle 5 byer.
Den kunstige intelligens har for alvor fået sit gennembrud i år, hvor ChatGTP allerede anvendes flere steder i samfundet. Men hvordan forholder vi os til kunstig intelligens? Hvordan kan den bruges og misbruges, når det gælder den historiske virkelighed? Giver kunstig intelligens os nye muligheder for at forestille os en fortid - eller underminerer den vores opfattelse af historiske facts? Hvordan skaber vi transparens, når det vi møder ikke længere er "autentisk"? Og hvad sker der, når vi leger med den historiske fortid i en kunstnerisk ramme?
Det er med afsæt i nogle af disse spørgsmål, at Kolding Stadsarkiv, Museerne i Fredericia, Vejle Stadsarkiv, Historie Haderslev, Middelfart Museum og Arkiv er gået sammen med digital kunstner Andreas Refsgaard om at engagere borgere på tværs i Trekantsområdet omkring brug af AI og formidling af lokalhistorien.
Hvert arkiv eller museum har stillet en samling lokalhistoriske fotos til rådighed fra perioden 1860-1920, som workshopdeltagerne kan udforske. I dag giver de os et visuelt vidnesbyrd om nogle af fortidens steder og mennesker.