Gå til indhold
B4510

Koldingbogen 2024

FRITIDSLIV

Hvor kan jeg købe koldingbogen?


Koldingbogen 2024 rummer både tradition og fornyelse, og er det oplagte julegavekøb eller mandelgaveide.

Bogen kan købes fra den 15. november hos Books & Beans i A.L. Passagen, Bog og Idé i Østergade og Kolding Storcenter, Martensen boghandel i Christiansfeld, Kongernes Samling - Koldinghus og Museum Kolding.
Derudover kan den købes på Kolding Kommunes Netbutik samt selvfølgelig på Kolding Stadsarkiv - her dog kun med Mobilepay. Hvis du køber Koldingbogen på Kolding Kommunes Netbutik, skal du være opmærksom på, at ordrer, du ønsker modtaget før julen 2024, skal bestilles inden den 18. december. 

Vejledende pris: 170 kr.

Er du nysgerrig på indholdet, kan du læse et lille sneakpeak af alle artiklerne i Koldingbogen 2024 nedenfor.

1 b200291jpg
Elisabeth Mørch og Betina Wettengel

Harte Gymnastik- & Idrætsforening: Fritidsliv gennem næsten 160 år

Fortællingen om Harte Gymnastik- og Idrætsforening er fortællingen om fritidslivet i Harte gennem næsten 160 år. Fra lille skytteforening til stor gymnastik- og idrætsforening med et væld af forskellige tilbud. Gennem alle årene har en skiftende gruppe af frivillige ydet en stor indsats for at bibeholde og videreudvikle fritidsfællesskabet i Harte.

110821 Trekantens Festuge Kolding 0099 2015jpg
Karsten Bech

JazzTown Kolding

Jazzmusik har siden 1960’erne spillet en central rolle i Koldings musikog kulturliv. Det startede allerede i 1965 med jazzklubber på Hotel Møllegården, siden kom foreningen Jazz6000 til, og for ti år siden blev Jazz i Trekanten etableret. Jazz i Trekanten hedder i dag TRIO og står på skuldrene af de jazzfællesskaber, der blev etableret for over et halvt århundrede siden, og som har gjort Kolding til et nationalt kraftcenter for udviklingen af genren.

Hvil undervejs
Finn Damkjær

MC Klatten - en lidt anderledes motorcykelklub

I 1990’erne stiftede en lille gruppe af motorcykelentusiaster i Kolding motorcykelklubben MC klatten. Klubben blev rammen om et fritidsliv for motorcyklister, der gerne ville bidrage til at skabe en bedre fortælling om det at køre motorcykel i en periode, hvor Den Store Nordiske Rockerkrig satte et dystert præg på befolkningens opfattelse af motorcyklister.

9 DSC 1125
Dorthe Højgaard Rasmussen, Jette Meldahl og Krista Gerken

Kolding Husflid

Foreningen Kolding Husflid har rødder i Kolding Husflidsforening, der startede i 1872 med en husflidsskole for byens arbejderbørn. Siden har foreningen udviklet sig i takt med tidsånden, men hele tiden haft sine rødder solidt plantet i de stærke, gamle håndarbejdsteknikker, der formede foreningen i de første år.

Odd Fellow 46
Aase Ravn-Nielsen, Inge Raagaard Carlsen, Jørgen Ravn og Per Heegaard Holbech

Odd Fellow Ordenen i Kolding

Odd Fellow Ordenen er et verdensomspændende fællesskab af loger, der har et etisk og humanitært formål. Den er omgærdet af mange myter og fortællinger om mystiske og hemmelige ritualer. Ordenen har eksisteret i Kolding siden 1884 og har dermed dannet rammen om mange mænd og kvinders fritidsliv i Kolding gennem 140 år.

1 B29409 Bo Schonnemann Vingsted 1976
Lisbet Lambert og Poul Fremmelev

Kolding KFUM Atletik og Motion

Lisbet Lambert og Poul Fremmelev har begge været en del af Kolding KFUM Atletik og Motions historie. Lisbet som en del af den allerførste gruppe unge medlemmer i klubben, og Poul der kom til senere både som udøver, træner, bestyrelsesmedlem og formand. De mødte dog hinanden i en helt anden sammenhæng, nemlig gennem deres arbejde i Kolding Kommune.

Først i 2022 gik det op for dem, at de havde en fælles fortid i atletik-klubben. Det er siden blevet til mange snakke om idræt og fællesskaber i byen. Samtalerne er blevet til denne artikel hvor, Lisbet fører pennen.

14 D16451 TKVJ nr 12 Oj Had 10 12 17
Gitte Løcke Cordtz

Et fritidsliv på skinner

Klokken er halv fem om morgenen, og det er søndag. Hvorfor vælger nogle mennesker dog frivilligt at stå op så tidligt på en søndag for at køre i veterantog? En helt almindelig søndag i selskab med foreningen Sydjyllands Veterantog forklarer hvorfor, det er det hele værd. Gitte Cordtz fortæller om en helt særlig fritidsinteresse, som hun og hendes mand har været fælles om.

Foto 1 familiefoto
Anne Branth Pedersen

Mine somre på Strandgården

Jeg tilbragte de fleste sommerferier i min barndom på Strandgården i Hejls, som lå tæt på både Lillebælt og skoven. Det var et uforpligtende sted at holde ferie. Maden blev serveret, der blev vasket op for os og sengene blev redt hver dag. Man havde derfor hele dagen for sig selv og til at lege og snakke med de andre gæster på gården. Det var et fantastisk feriested for vores familie.

1 A img004
Asger Kjeldsen Hansen

Kolding Volvo Klub

Kolding Volvo Klub er en landsdækkende klub, der har sine rødder i Kolding. Den er stiftet i 1986 af en gruppe af unge Volvo-entusiaster, og er siden vokset til 350 medlemmer fra både Danmark, resten af Skandinavien og Tyskland. Det eneste krav for medlemskab er, at man har interesse for den pragtfulde svenske automobil. Årets højdepunkt er Kolding Volvo Træf, der afholdes hvert år i september.

1 Brian Madsen Koldingbogen
Helle Gejl Madsen

Løb for livet!

Brian Ilstrup Madsen har løbet på samtlige 1631 gader og veje i Kolding Kommune. Idéen til det projekt opstod i 2021, da coronapandemien for andet år i træk aflyste de fleste motionsløb i landet. Brian var blevet bidt af at løbe, men han havde brug for at sætte sig et mål. Målet blev at tilbagelægge samtlige veje i Kolding Kommune.

Lis Ravn 003
Lis Ravn Ebbesen, Jan Rosenberg og Lene Wul

Der skal stå skakpiller på min gravsten

Den hvide dronning kan jeg bedst lide - men du er mit livs dronning, sagde Richardt Ebbesen til sin kone. Han var et betydningsfuldt medlem af skakklubben Springeren i næsten et halvt århundrede, og han ønskede selv, at der skulle stå skakspiller på hans gravsten. Hvad er Skakklubben Springeren for en klub og hvad kan den, som får et medlem til at være klubbens og skakkens ambassadør i 48 år? Det har Richardts enke Lis Ravn Ebbesen i samarbejde med Springermedlem Jan Rosenberg og tidligere medlem Lene Wul givet deres bud på.

DSC00769 4 2
Hanne Pallesen og Vibeke Jerichau

La Luna - Argentinsk tango i Kolding

Tangoen som kultur har mange fremtoninger, som spiller sammen og påvirker hinanden. Vigtigst er dansen – en pardans, som stimulerer til kropslig kommunikation og til stor indføling parrene imellem, og musikken - som skaber en variation af grundstemninger, og endelig er der sangen, der fortolker livet som en sanselig fortælling. Den argentinske tango er en improviseret og social dans, der i dag danses på tangosteder overalt i verden – også i Kolding i tangoforeningen La Luna.

Februar oversvommelser
Jydske Vestkysten

Kort fortalt

Når vi ser tilbage på historien, har vi en tendens til at tænke på begivenheder, der skete for mange årtier eller århundreder siden. Men historien skabes dag for dag, og det, vi oplevede i går, er allerede en del af den. 

Derfor afsluttes årets Koldingbog med at opsummere året, der gik – fortalt gennem et udpluk af det forgangne års pressefotos. 

Det er Laust Tuxen Hedegaard, koldingredaktør ved JydskeVestkysten, der har udvalgt billederne og sat ord på Kolding i 2024.

Tak for støtten

Home Kolding Åpark

Hotel Koldingfjord

Sparekassen Kolding's Fond

Jørn Thomsen Elbo